Abádszalókról

Abádszalók Városháza

Elhelyezkedése:

Abádszalók Tiszafüredtől délnyugatra, 25 km-re a Nagykunság északnyugati részén, a Tisza középső szakaszának bal partján, a Tisza-tó mellett fekszik. A Tisza-tó turisztikai régió települése.

A mai Abádszalók két, korábban önálló, s nagy történelmi múlttal rendelkező település, Tiszaabád és Tiszaszalók egyesülésével jött létre 1896-ban.

Abádszalók a tó legkedveltebb üdülőfaluja lett, és már, mint a Tisza-tavi Nyár Fővárosa egyre nagyobb körben válik ismertté.

Köszönhető ez annak, hogy a romlatlan természeti környezet vonzerejére épülő, sokáig spontán módon fejlődő turizmust felváltotta a tudatos fejlesztés.

Az idegenforgalmi, valamint lakossági igényeknek való megfelelés motivációjaként a település nagyszabású közszépítő munkába fogott. 2000. tavasza óta a faluközpont és környéke számos tarka virágággyal egészült ki, a parkokat rendbe hozták, padokkal, lugasokkal, szökőkúttal kiegészítették. A strandra vezető út mentén üzleteket építettek, melyek a termékek és szolgáltatások széles kínálatát nyújtják mind a helyi lakosoknak, mind az ide érkező Vendégeknek.Az üzletsor előtt sétáló utcát alakítottak ki, ahol esténként a hangulatos kandeláberek fényénél az emberek sétálhatnak, nézelődhetnek.

Szökőkút az István király úton

Azóta településünk középületei is megújultak. A városháza magas-tetőt kapott, felújították, korszerűsítették az iskolát, óvodákat, megépült az Autóbusz Pályaudvar, az orvosi rendelő.

Abádszalóki Buszpályaudvar

 

 

 

A Tisza-tó létrehozása, a kiskörei vízlépcső megépítése (1973) jelentősen megváltoztatta a település életét, lehetőségeit. A tó szigetekkel tarkított, duzzasztással létrehozott 127 km2 nagyságú árterületéből a 14 km2-es egybefüggő szabad-víz felülete Abádszalóknál található, ezért itt épült ki a tó idegenforgalmi központja. Mára a vízi-sportokat, horgászatot, vadászatot kedvelő turisták paradicsomává vált.

2005-ben városi címet kapott.

 

Megközelítése:
A várost a Kisújszállás-Kunhegyes-Tiszafüred közötti kőút; és a város határát érintő 102-es számú (Kisújszállás-Kál-Kápolna közötti) vasútvonal kapcsolja be az országos forgalomba.

A közúti tömegközlekedést fõleg a Jászkun Volán Zrt. autóbuszai végzik.

Vasútállomása a Kisújszállás- Kál-kápolna közötti szárnyvonalon a községtől 5 km-re található. A település melletti kiskörei Tisza-híd fontos átkelőhely.

A legközelebb lévő városok:

  • Kunhegyes: 12 km
  • Tiszafüred: 24 km
  • Kisújszállás: 38 km
  • Szolnok: 75 km